NIJMEGEN - In een woning aan de Tolhuis in Nijmegen is op 24 mei na een anonieme tip een productielocatie voor harddrugs gevonden. Die dag is een man ter plekke aangehouden. Hij zit nog vast.

Het gaat om een man (een bewoner) uit Nijmegen. Later is nog een tweede verdachte aangehouden; een vrouw van 22 uit Nijmegen. Zij is inmiddels heengezonden, maar nog wel verdachte.

De politie is blij met de melding van de alerte, anonieme persoon. Meldingen zoals deze worden serieus opgepakt. De politie onderzoekt deze meldingen grondig en zal nooit zomaar actie ondernemen.

Gevaarsetting enorm in woningen

Een locatie voor de productie van drugs synthetische drugs brengt zeer grote gevaren met zich mee. Zo kunnen chemicaliën bijvoorbeeld ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een ontploffing of brand zijn vaak niet te overzien. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) moest eraan te pas komen in Nijmegen.

Niet alleen de productie van synthetische drugs, maar ook de opslag van de benodigde chemicaliën is levensgevaarlijk. Daarnaast worden de afvalstoffen meestal gedumpt in de natuur. Dat is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. De gedumpte stoffen zijn vaak zeer brandbaar, bijtend of giftig. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen, wat leidt tot waterverontreiniging.

Geef verdachte signalen door

U kunt als bewoner van een straat of wijk de oren en ogen zijn in de aanpak van deze criminele activiteiten. Het is altijd mogelijk om met onderstaande nummers contact op te nemen. Bij Meld Misdaad Anoniem worden uw persoonsgegevens niet genoteerd. Zij geven alleen de inhoud van uw tip door als de informatie niet naar u te herleiden is. Wees alert bij signalen als:

  • Ramen en deuren zijn goed afgedicht (bijv. met purschuim) om de geur van een lab of kwekerij binnen te houden;
  • Ramen zijn afgeplakt;
  • Er wordt op vreemde tijdstippen gewerkt;
  • Er zijn mensen of voertuigen (met buitenlandse kentekens) te zien die niet op hun plek lijken. Er zijn veel onbekende bezoekers;
  • Er staan mensen op de uitkijk;
  • Er hangen (veel) beveiligingscamera’s;
  • Mensen worden in busjes gebracht en spreken (vaak) geen Nederlands.

Het hoeft niet zo te zijn dat van al deze signalen sprake moet zijn om melding te maken bij de politie. Al herkent u er een paar of heeft u een onderbuikgevoel: dit kan al voldoende zijn om (anoniem) melding te maken.