ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit België voor digitaal kinderlokken (grooming). De rechtbank legt een voorwaardelijke celstraf op van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij moet de man een geldboete van 2.000 euro betalen.

De man kwam in oktober 2020 via Chatplaza in contact met een persoon die zich voordeed als een 15-jarig meisje. De man chatte vaak met deze persoon en het gesprek kreeg een seksuele lading. De man stelde voor om af te spreken in Nijmegen om seks te hebben.

Verklaring ongeloofwaardig

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij - hoewel de persoon meerdere keren aangaf 15 jaar oud te zijn – er vanuit ging dat zij een rol speelde. De man zei dat hij wist dat hij niet te maken had met een minderjarige. De rechtbank vindt deze verklaring niet geloofwaardig. Hij heeft geen enkele actie ondernomen om zijn twijfel aan de leeftijd te laten blijken.​

Strafbepaling
De man is schuldig aan grooming. Hij dacht niet aan de psychische schade die dergelijke berichten bij een minderjarige kunnen veroorzaken. Dat de persoon met wie hij chatte en afsprak in werkelijkheid geen 15-jarig meisje - maar een volwassene – was maakt zijn handelen niet minder erg.De rechtbank oordeelt dat een voorwaardelijke straf in dit geval passend is om de man ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Daarnaast legt de rechtbank een geldboete van 2.000 euro op. Omdat de man in België woont is het opleggen van een werkstraf praktisch niet uitvoerbaar.