NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 27-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt ervan verdacht met een vuurwapen te hebben geschoten op een andere man. Dat gebeurde ’s avonds op 11 augustus vorig jaar op het stationsplein in Nijmegen. Het slachtoffer liep bij de schietpartij verwondingen aan zijn schouder op.


Een ruzie uit 2019 zou ten grondslag liggen aan het incident: zowel het slachtoffer als de schutter hebben in hun verklaringen laten weten sinds die ruzie bang voor de ander te zijn. De 27-jarige man zou naar eigen zeggen van plan zijn geweest bij het station te gaan chillen toen hij plotseling het slachtoffer tegen het lijf liep. Uit zelfbescherming zou hij daarna hebben geschoten, mede omdat het slachtoffer een mes aan hem getoond zou hebben De officier van justitie vindt deze verklaring niet aannemelijk: uit onderzoek is niet gebleken dat het slachtoffer een mes bij zich had.

Volgens de officier is wel vast komen te staan dat de 27-jarige man een wapen bij zich droeg en dat hij met het wapen heeft geschoten. De officier van justitie acht een poging doodslag en verboden wapenbezit wettig en overtuigend bewezen. “Door het schieten heeft hij het leven van het slachtoffer in de waagschaal gelegd. Dat het slachtoffer nog leeft en er eigenlijk nog redelijk goed vanaf is gekomen, is niet aan verdachte te danken. Daarmee heeft verdachte geluk gehad en het slachtoffer ook”, aldus de officier.

“Door het schieten in een publieke ruimte heeft hij ook de levens van omstanders in gevaar gebracht en het veiligheidsgevoel van de aanwezigen en van mensen die van de schietpartij horen ernstig aangetast. Ook dat verwijt ik verdachte zeer.” De officier van justitie acht mede daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar op zijn plaats.