ZETTEN - De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor een poging tot zware mishandeling en 2 bedreigingen.


In november 2022 ging de man met een vriend mee naar een feest in Zetten. Op camerabeelden was te zien dat de man met een wapen in zijn hand de feestruimte binnenliep. Daar gaf hij het slachtoffer zonder duidelijke aanleiding enkele klappen op zijn hoofd. Vervolgens was er een knal te horen. Bij de uitgang richtte de man het wapen op het slachtoffer. Hij sloeg het slachtoffer met het wapen op zijn hoofd. Ook richtte hij het wapen op een tweede slachtoffer. De man bevestigde op de zitting dat hij klappen had uitgedeeld en het slachtoffer een lel had gegeven met het wapen. Volgens de man ging het wapen per ongeluk af.

Vrijspraak poging doodslag

Volgens de officier van justitie maakte de man zich schuldig aan poging tot doodslag door het slachtoffer op het hoofd te schieten met een gaspistool. De rechtbank ziet dat dat anders. Het wapen is nooit gevonden. De rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen om wat voor soort wapen het gaat en van welke afstand het schot is gelost. Dit was niet te zien op de camerabeelden. Daarbij past de verwonding van het slachtoffer niet bij een contactschot of een schot op zeer korte afstand met een gaswapen. De rechtbank kan daarom niet beoordelen of het handelen van de man dodelijk of zwaar lichamelijk letsel tot gevolg had kunnen hebben. De rechtbank spreekt de man vrij van deze verdenkingen.

Veroordeling poging zware mishandeling en bedreiging

De rechtbank veroordeelt de man voor poging tot zware mishandeling, omdat hij het slachtoffer meerdere keren - met een hard voorwerp (het wapen) en met de vuist - op zijn hoofd sloeg. Ook veroordeelt de rechtbank de man voor het bedreigen van beide slachtoffers door het pistool op hen te richten.

Strafbepaling

De man ging zonder duidelijke reden over tot het plegen van geweld. De rechtbank maakt zich daarom zorgen dat de man in de toekomst nog eens naar geweld grijpt als middel om een conflict op te lossen. Om de man ervan te doordringen dat de samenleving dit soort geweld niet accepteert, legt de rechtbank aan hem een celstraf op van 10 maanden.