NEDERASSELT - De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Nederasselt voor bedreiging en een poging tot zware mishandeling van 7 jongeren. Ook maakte de man zich schuldig aan vernieling en mishandeling. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 16 maanden waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij mag de man 6 maanden lang geen motorvoertuig besturen.


De man reed in augustus 2022 een groep jongeren klem, nadat zij zich vlak daarvoor bij de woning van de man luidruchtig ophielden. Vervolgens stapte hij uit zijn auto met een sikkel in zijn hand. Na een verhit gesprek met de jongeren stapte de man weer in zijn auto en reed weg. Even verderop keerde hij zijn auto en reed recht op de jongeren af die nog naast hun fietsen op het fietspad stonden. De jongeren sprongen net op tijd weg. Door deze inrijdactie werden wel meerdere fietsen vernield. Ook liepen 2 jongeren letsel op door omvallende en rondvliegende fietsen.

Jarenlang getreiterd

De man verklaarde dat hij al jarenlang getreiterd wordt in het dorp. De bewuste avond stonden de jongeren na een stapavond luidruchtig en provocerend voor zijn woning en op zijn oprit. Dit was voor de man aanleiding om in de auto te stappen en achter de jongeren aan te rijden. Hij nam een sikkel mee om zichzelf te kunnen beschermen. Na de discussie op de weg wilde de man weten wie 1 van de jongeren was omdat die flink tekeer was gegaan tegen hem. Om die reden reed hij terug naar de jongeren.

De druppel

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat de bedreiging met de sikkel en de inrijdactie voor de 7 jonge slachtoffers zeer beangstigend en traumatiserend is geweest. Dat bleek ook uit de verklaring van 1 van de slachtoffers op de zitting. De rechtbank oordeelt dat het vervelende gedrag van de jongeren op geen enkele manier een rechtvaardiging kan zijn voor zijn handelen.

Geen poging doodslag

Volgens de rechtbank past bij het handelen van de man alleen een gevangenisstraf. De door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf van 16 maanden is lager dan door de officier van justitie is geëist, omdat volgens de officier van justitie poging tot doodslag bewezen kon worden. De rechtbank gaat daar niet in mee en vindt poging tot zware mishandeling bewezen. Voor het inrijden op de jongeren legt de rechtbank een rijontzegging van de op van 6 maanden.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de jongeren in totaal ruim 1.500 euro materiele schade betalen en bijna 3 duizend euro aan smartengeld.