NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man - die in het kader van een tbs-maatregel verbleef in een kliniek in Nijmegen – voor 2 keer een poging doodslag en een mishandeling. De slachtoffers zijn 3 sociotherapeuten die werkzaam zijn in de kliniek. De man krijgt 18 maanden celstraf, daarbij moet hij een schadevergoeding van in totaal ruim 17.000 euro betalen aan de slachtoffers.

Op 5 november 2020 viel de man in de tbs-kliniek 3 medewerkers aan met een zelfgemaakt wapen. 2 sociotherapeuten liepen hierbij meerdere steekwonden op, bij de derde zijn plukken haar uit het hoofd getrokken.

Celstraf hoger dan de eis
De man viel 3 personen aan die zich door hun werk inzetten voor tbs’ers, zoals de man zelf. Dit weegt de rechtbank mee bij het bepalen van de straf. Uit onder andere de slachtofferverklaringen blijkt dat de aanval veel impact heeft gemaakt op de slachtoffers. En dat zij nog elke dag met de gevolgen geconfronteerd worden. De rechtbank legt daarom een gevangenisstraf van 18 maanden op, dit is een hogere gevangenisstraf dan door de officier van justitie was geëist.

Oude tbs-maatregel hervat na gevangenisstraf
De rechtbank komt - in tegenstelling tot de eis van de officier van justitie – niet tot een oplegging van een nieuwe tbs-maatregel. Door deskundigen is aangegeven dat een nieuwe tbs-maatregel en de behandeldruk die hiermee gepaard gaat, een negatieve invloed kan hebben op de behandeling van de man. Na de gevangenisstraf zal de oude tbs-maatregel hervat worden.​

Schadevergoeding
De rechtbank wijst de materiële vorderingen van de slachtoffers deels toe en stelt de immateriële schade voor de mishandeling – mede gelet op de bedreigende situatie – vast op 1.000 euro en voor de poging tot doodslag op ieder 7.500 euro.