NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 17-jarige Nijmegenaar voor een moord, gepleegd op 17 september 2022 op Plein ‘44 in het centrum van Nijmegen, en een poging doodslag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse vorig jaar.


Van het eerstgenoemde incident, een steekpartij met dodelijke afloop, waren veel mensen getuige. De verdachte stak zijn slachtoffer, op een zaterdagmiddag tussen het winkelend publiek, in zijn hals met een keukenmes met een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang.

Volgens de officier van justitie is er sprake van doodslag met voorbedachten rade, moord dus. De nacht voor de steekpartij had de verdachte een conflict met zijn slachtoffer: “Hij heeft er letterlijk een nacht over kunnen slapen”, aldus de officier van justitie in het requisitoir. “Maar de verdachte zette zijn plan door. Hij is overgegaan tot de uitvoering van een van tevoren bedacht plan, dat hij met diverse anderen deelde, toen hij in gezelschap van twee anderen met medeneming van een mes de stad in ging om daar het slachtoffer te treffen."

Wat betreft de poging doodslag gepleegd op 21 juli 2022 acht het OM ook bewezen dat de 17-jarige jongen zijn slachtoffer met een vleesmes in het gezicht stak en hem bij zijn linker oog raakte. Dit slachtoffer liep blijvend letsel op en deed een maand later aangifte.

De inhoudelijke behandeling van de zitting vond vandaag in Arnhem plaats achter gesloten deuren, omdat de verdachte minderjarig is. Het OM vindt, “op basis van de ernst van het begane feit maar ook de persoonlijkheid van de dader en de omstandigheden waaronder het feit is begaan”, echter dat het volwassenenstrafrecht van toepassing zou moeten zijn.