GROESBEEK - De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Groesbeek voor een groot aantal strafbare feiten, waaronder aanranding in een lijnbus. Hij krijgt een celstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarbij moet de man schadevergoedingen betalen aan 2 van zijn slachtoffers.

De man stapte op 13 september 2022 in de avond op de bus in Nijmegen. Hij ging naast een 17-jarig meisje zitten, terwijl de bus praktisch leeg was. Hij drukte het meisje tegen de raamkant van de bus gedrukt en kon ze geen kant meer op. De man raakte haar aan en streelde het meisje op intieme plekken, over haar kleding. Bovendien maakte hij daarbij seksuele toespelingen. Het meisje liet hem meerdere keren - zowel verbaal als non-verbaal, - laten weten dat hij hiermee moest stoppen.

De buschauffeur vroeg vervolgens aan het meisje of alles wel goed ging. De man beledigde toen de buschauffeur meerdere keren, waarna hij uit de bus is gezet en de buschauffeur 2 boa's van het vervoersbedrijf opriep. Toen zij ter plaatse kwamen, mishandelde de Groesbeker 1 van de boa's en bedreigde de boa's. Vervolgens kwam de politie om hem aan te houden, de man verzette zich daarbij hevig. Toen hij eenmaal in de politieauto zat, probeerde hij zelfs de bestuurder van deze – rijdende – auto tegen haar hoofd te trappen. Ook beledigde hij de agenten.

De man maakte zich op 16 juni 2023 verder schuldig aan het lastigvallen van 2 politieagenten, terwijl zij bezig waren met een onderzoek naar een vechtpartij. De man schold 1 van uit.

Respectloos

De officier van justitie eiste een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar. De advocaat van de man kon zich vinden in een taakstraf van 140 uur. Maar de rechtbank vindt dat alleen een gevangenisstraf recht doet aan het aantal strafbare feiten dat de man heeft gepleegd en de gevolgen daarvan. Uit de slachtofferverklaring van het meisje blijkt dat deze gebeurtenis haar heel bang heeft gemaakt in haar dagelijks leven. Ze durft 's avonds niet meer alleen met de bus en voelt zich onveilig als ze over straat loopt. Daarnaast neemt de rechtbank mee dat dit incident zich in het openbaar in de avond in een bus heeft afgespeeld. Dit veroorzaakt een algeheel gevoel van onveiligheid in de maatschappij, vooral bij meisjes en vrouwen. De man behandelde daarnaast mensen met een publieke functie volkomen respectloos.

Celstraf

Kijkend naar de aaneenschakeling van geweld, overlast en disrespect die de man vertoonde, oordeelt de rechtbank een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk - met een proeftijd van 3 jaar - op zijn plaats is. Het voorwaardelijke strafdeel moet de man er in de toekomst van te weerhouden zich opnieuw zo te misdragen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man 1.000 euro schadevergoeding betalen aan het meisje en 412 euro schadevergoeding aan de boa. Zij vroegen beiden om smartengeld.