HEUMEN - Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de Arnhemse rechtbank 18 maanden gevangenisstraf (waarvan 9 maanden voorwaardelijk) tegen een 55-jarige verdachte uit de gemeente Heumen voor poging doodslag en bedreiging. In de late avond van 21 augustus dit jaar reed hij, na een ruzie, met zijn auto op een groep van 7 jongeren in.


Op de avond van het incident stopt een groep jongeren voor de woning van de verdachte. Eén van de mannen van de groep had ongeveer twee jaar daarvoor een handgemeen met de verdachte. De groep schreeuwt richting de woning en trapt tegen de brievenbus, waarna ze op de fiets hun weg vanaf een feest in Wijchen naar huis vervolgen.

De verdachte stapt echter in zijn auto en zet de achtervolging in. Hij snijdt de jongeren op de slecht verlichte weg in het donker af, maant hen tot stoppen en stapt uit om verhaal te halen, met een maaisikkel in zijn hand. Na een woordenwisseling stapt de verdachte weer in zijn auto, rijdt weg, maar keert weer om. Vervolgens rijdt hij met hoge snelheid op de groep af. De jongeren ontwijken de auto en niemand raakt gewond. Wel worden meerdere fietsen geraakt en vernield. De officier van justitie in het requisitoir: “Gelukkig is er niemand overleden en ook niemand zwaar gewond geraakt, maar dat komt niet door toedoen van verdachte.”

De verdachte stelt dat hij zich liet gaan als gevolg van langdurige pesterijen door dorpsgenoten, onder wie de jongeren. Ze zouden al vaker vernielingen hebben aangericht bij zijn woning en naar hem en zijn partner hebben gescholden en gedreigd. “Wat deze jongeren hebben gedaan qua gedrag valt niet goed te praten”, aldus de officier van justitie, “maar dat mag nooit, maar dan ook echt nooit een reden zijn om met een auto op mensen in te rijden. Het had veel erger kunnen aflopen als de jongeren niet op tijd waren weggesprongen.” Meerdere slachtoffers hebben nog altijd last van psychische klachten, zoals paniekaanvallen en nachtmerries. In één geval moest er EMDR-therapie aan te pas komen.

Naast de gevangenisstraf eist het Openbaar Ministerie een ontzegging van de rijbevoegdheid van 18 maanden.