NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Nijmegen voor seksueel misbruik van zijn (inmiddels ex-) vriendin. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 12 maanden op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.


De man had enkele maanden een relatie met de vrouw, toen hij bij haar bleef slapen. Door omstandigheden nam zij pijn- en slaapmedicatie in. Zij spraken af dat de man op de bank zou slapen. Toen de man naast haar lag, viel de vrouw in slaap. Hierna had de man seks met haar.

Appjes

Toen de vrouw de volgende ochtend wakker werd, had zij het gevoel dat er iets gebeurd was. Toen zij haar vriend daarnaar vroeg, ontkende hij in eerste instantie. Later bekende hij dat hij zijn impulsen niet had kunnen bedwingen en dat hij seks met haar had gehad. Ook in appjes tussen de man en de vrouw ging het over dat hij misbruik van haar had gemaakt. De rechtbank ziet daarin steunbewijs voor de aangifte, die de vrouw uiteindelijk deed.

Misbruik

De man maakte met zijn handelen ernstig misbruik van zijn vriendin. Ook beschaamde hij haar vertrouwen ernstig, terwijl zij zich – juist in een relatie – veilig zou moeten kunnen voelen. De rechtbank vindt een gevangenisstraf daarom passend, ook al heeft de man een blanco strafblad en heeft hij zijn leven verder op orde.

Schadevergoeding

De man moet de vrouw ook een schadevergoeding van ruim 6.300 euro betalen. De man moet onder meer de kosten van een psychische behandeling vergoeden. Daarnaast moet de man 5 duizend euro aan smartengeld betalen.