GROESBEEK - De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Polen voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een slachtoffer zwaargewond is geraakt. Daarbij reed de man onder invloed van amfetamine. Hij krijgt een taakstraf van 160 uur. Hij mag ook 18 maanden lang geen motorvoertuigen besturen.

In september 2022 reed de man met een personenauto in Groesbeek. Hij sloeg af en verleende daarbij geen voorrang aan een motorrijder die vanuit tegenovergestelde richting aan kwam rijden. De motorrijder botste tegen de auto en kwam ten val. De motorrijder brak daarbij zijn pols en raakte gewond aan zijn schouder. Na onderzoek bleek dat de 44-jarige man uit Polen onder invloed van amfetamine reed.

Verkeersongeval de schuld van de man

De rechtbank vindt bewezen dat het verkeersongeval door schuld van de man is ontstaan, omdat hij geen voorrang verleende en hij daarbij onder invloed reed. De rechtbank merkt de verwonding van de motorrijder aan als zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank vindt dat de man de verkeersveiligheid ernstig in gevaar bracht en dat hij onaanvaardbare risico's nam door onder invloed van drugs aan het verkeer deel te nemen. De motorrijder kon lang niet werken en heeft veel pijn en hinder ondervonden door het ongeval.

Andere straf dan geëist

Bij het opleggen van de straf kijkt de rechtbank naar vergelijkbare straffen die zijn opgelegd voor verkeersongelukken met zware verwondingen. De officier van justitie gaat bij zijn eis uit van 'ernstige schuld'. De rechtbank gaat uit van 'aanmerkelijke schuld'. Uitgangspunt is dan een taakstraf van 160 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 18 maanden. De rechtbank vindt deze straffen passend en legt deze op.