NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 23-jarige Nijmegenaar tot een taakstraf van 120 uur en 6 maanden rijontzegging. Volgens de rechtbank vond dankzij de man een verkeersongeval plaats op een rotonde in Nijmegen. De bestuurder van een bromfiets raakte hierbij gewond.


Op 23 juli 2019 reed de man in zijn auto in de richting van de rotonde toen op het fietspad langs het Takenhofplein in Nijmegen een bestuurder van een bromfiets groen licht kreeg en overstak. De man liet de bestuurder van de bromfiets niet voor gaan en botste tegen hem aan. Getuigen zagen dat de automobilist hard reed.

​Verwondingen slachtoffer
De bestuurder van de bromfiets is gevallen en brak zijn linkerbeen, 3 ribben en een sleutelbeen. Hij moest geopereerd worden. Hierdoor zat hij nog een tijd in een rolstoel. Daarnaast liep hij een klaplong en verwondingen in zijn gezicht op. De verwondingen moesten gehecht worden met 9 hechtingen. 10 maanden na de aanrijding kon het slachtoffer niet werken, niet lopen, moeilijk staan en moeilijk slapen. Hij moest door concentratieproblemen stoppen met studeren.

Stoplicht automobilist stond op rood
Tijdens de zitting verklaarde de automobilist dat hij niet onvoorzichtig reed. Hij gaf aan dat hij groen licht had en dat het verkeerslicht vlak voordat hij daar onderdoor reed oranje werd. De bromfietser moet door rood zijn gereden, aldus de man. Uit een Verkeers Ongevallen Analyse van de politie blijkt dat de man over de stopstreep reed terwijl het verkeerslicht al minimaal 19,5 seconden op rood stond. Die conclusie is uitvoerig met (gedetailleerde) onderzoeksgegevens onderbouwd. Ook blijkt dat de verkeersregelinstallatie naar behoren werkte. Er zijn geen storingen geconstateerd die het ongeval zouden kunnen hebben veroorzaakt.

Bekend terrein
Volgens de rechtbank reed de man zeer onvoorzichtig. De man kende de rotonde op het Takenhofplein goed en wist ook dat er andere verkeersdeelnemers konden rijden. De rechtbank verwijt zijn manier van rijden en de keuzes die hij maakte. De rechtbank houdt in het voordeel van de man rekening met de omstandigheid dat hij heeft geprobeerd - helaas vergeefs - om contact te leggen met het slachtoffer. De rechtbank legt de straf op zoals geëist door de officier van justitie.