NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Nijmegen voor het mishandelen van zijn ex-vriendin en het voorhanden hebben van een vuurwapen en bijbehorende kogels. De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 93 dagen. Daarbij moet hij een taakstraf van 80 uur verrichten.

De man ging op 9 mei 2022 dronken naar de woning van zijn ex-vriendin. Zij wilde hem niet binnenlaten, maar hij baande zich een weg naar binnen. Hij sloeg haar op haar schouder met een glas. Vervolgens sloeg hij haar met een vuurwapen 3 keer op haar hoofd.

Geen poging zware mishandeling

Ondanks zijn ontkenning vindt de rechtbank een en ander wel bewezen, mede omdat in de woning een patroonmagazijn gevonden is waarop zijn DNA zat. De officier van justitie vindt dat het slaan met een vuurwapen op het hoofd van de ex-vriendin poging tot zware mishandeling oplevert. De rechtbank is het daar niet mee eens en spreekt de man daarvan vrij. Wel is er sprake van een mishandeling, omdat het slachtoffer letsel heeft opgelopen.

Eerder veroordeeld

Het voorhanden hebben van een vuurwapen is een ernstig feit. Als een vuurwapen afgaat kan dat hele ernstige gevolgen hebben. Ook worden mensen bang van het zien van een wapen. Daarom staan daar hoge straffen op. De rechtbank kijkt bij het bepalen van de straf naar het strafblad van de man. Daaruit blijkt dat hij eerder een geweldsmisdrijf heeft gepleegd en dat hij nog in een proeftijd liep.

Niet terug naar gevangenis

De man zat al bijna 3 maanden in voorarrest. De rechtbank vindt dat de man niet terug hoeft naar de gevangenis en legt daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf op met als bijzondere voorwaarden dat de man zich meldt bij de reclassering, meewerkt aan een behandeling en meewerkt aan urinecontroles om zijn alcohol- en drugsgebruik in de gaten te houden. Ook legt de rechtbank een taakstraf op.