NIJMEGEN - De rechtbank spreekt een 32-jarige man uit Nijmegen vrij van de ten laste gelegde poging doodslag, poging zware mishandeling en bedreiging. Hij wordt wel veroordeeld voor verscheidene woninginbraken en diefstal. Hij krijgt een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 110 dagen voorwaardelijk.

Op 12 oktober 2023 was de man in een appartementencomplex in Nijmegen, met een mes op zak. Hij kreeg een heftige aanvaring met een bewoner die daarna aangifte deed van poging doodslag. Volgens de bewoner maakte de man met dat mes stekende bewegingen in zijn richting en bedreigde hem daarbij met de dood. Dat is ook wat het Openbaar Ministerie de man verweet. Volgens de rechtbank is voor die beschuldiging echter onvoldoende bewijs. De rechtbank spreekt de man daarom hiervan vrij.


Onveiligheid en onrust

De rechtbank veroordeelt de man wel voor het stelen van een aantal spullen tijdens twee inbraken en een insluiping in woningen in Nijmegen. 1 van de slachtoffers betrapte de man toen hij plotseling in haar woonkamer stond. In een andere zaak zag een buurvrouw hem in actie. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen respect toonde voor andermans eigendommen, dat hij zorgde voor nare gevoelens van onveiligheid en onrust bij de bewoners en omwonenden. Ook veroorzaakte hij schade en overlast bij de slachtoffers.


Bijzondere voorwaarden

Het onvoorwaardelijke opgelegde deel van de gevangenisstraf is gelijk aan de tijd die de man al in voorlopige hechtenis zat. Aan het voorwaardelijke deel van de straf koppelt de rechtbank verscheidene bijzondere voorwaarden die onmiddellijk ingaan. Het gaat hier om een meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling, een alcohol- en drugsverbod en dagbesteding.