NIJMEGEN - “Het slachtoffer was alleen toen hij werd mishandeld en alleen toen hij stierf. Een vreselijke dood. Dat kan niet anders”, aldus de officier van justitie in de rechtbank in Arnhem. Op woensdag 26 mei 2021 wordt een 62-jarige man in de vroege ochtend in zijn woning op brute wijze van het leven beroofd. Hij wordt meerdere keren met een glazen vaas op zijn hoofd geslagen en in zijn nek gestoken met een mes. De twee verdachten, een 21-jarige man en een 22-jarige vrouw, melden zich nog diezelfde dag bij de politie.

De verdachten deden af en toe klussen voor het slachtoffer, in en om het huis. Naar alle waarschijnlijkheid wilden zij nog geld van hem. Toen zij dat niet kregen werden zij boos en sloeg de 21-jarige het slachtoffer met de vaas. Dat iemand zo bruut in zijn eigen woning wordt gedood, is een nachtmerrie en een schok voor de maatschappij.

Inconsistente verklaringen

De verdachten meldden zich weliswaar zelf bij de politie, maar legden steeds wisselende en inconsistente verklaringen af. Zo zou het slachtoffer de 22-jarige verdachte seksueel hebben misbruikt. Hier is echter geen enkele aanwijzing voor gevonden. De verklaringen van de verdachte waren volledig verzonnen, dat heeft onderzoek onweerlegbaar aangetoond.

Ook de bewering dat het slachtoffer agressief was en zelf ook heeft geslagen, klopt niet. Verdachte zat op de bank toen hij werd geslagen en is ook zittend op de bank overleden. “Dat met deze onterechte beschuldigingen de nagedachtenis van het slachtoffer besmet raakt, is extra pijnlijk voor de nabestaanden”, betoogde de officier van justitie.

De 21-jarige verdacht is psychisch onderzocht en lijdt aan verschillende stoornissen. Het risico op herhaling is groot als hij niet behandeld wordt. Om die reden eiste de officier naast een gevangenisstraf van 9 jaar een maatregel om de veiligheid van de maatschappij te waarborgen: tbs met dwangverpleging.

De 22-jarige verdachte had geen actief aandeel in de mishandeling. De officier van justitie rekent haar wel aan dat zij, in plaats van de hulpverlening te bellen, de gordijnen dicht deed en de bankpas en autosleutel van het slachtoffer stal. Zij was er elke minuut bij toen het slachtoffer werd mishandeld. Zij speelde echter geen actieve rol. Haar wordt daarom alleen diefstal tenlastegelegd. De vrouw is meerderjarig, maar er is door deskundigen geadviseerd om jeugdstrafrecht toe te passen, vanwege haar kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid. De officier nam dit advies over en eiste 6 maanden jeugddetentie.