NIJMEGEN/WIJCHEN - Zeven verdachten uit Nijmegen en Wijchen die volgens het OM betrokken zijn bij grootschalige handel in en productie van drugs, hoorden vandaag in de rechtbank in Arnhem straffen variërend van 20 maanden tot 7 jaar tegen zich eisen. De mannen wordt verweten dat ze een criminele organisatie vormden die duizenden afnemers van drugs voorzag.

In november 2021 deed de politie in een onderzoek naar de handel in drugs in de regio Nijmegen op elf plekken een inval. Acht woningen en drie opslagboxen in Nijmegen, Wijchen en Afferden werden doorzocht. Daarbij werd in een woning aan de Hillekensacker in Nijmegen een drugslab voor de productie van speed/amfetamine en GHB ontdekt en werden grote hoeveelheden verdovende middelen en wapens aangetroffen.

De verdachten zijn vijf mannen uit Nijmegen van 55, 33, 23, 24 en 27 jaar en twee mannen uit Wijchen van 35 en 36 jaar. Alle verdachten, met uitzondering van de 55-jarige man, zouden in drugs gehandeld hebben. De 33-jarige man uit Nijmegen zou de leider zijn van de criminele organisatie en de mannen van 23, 24, 27, 35 en 36 als koerier laten werken. De 33-jarige man is volgens de officier van justitie ook betrokken bij het drugslab in de woning, samen met de 55-jarige verdachte. In een schuur bij deze woning werd bij de inval 105 liter GHB aangetroffen. Ook werd er cocaïne, MDMA, amfetamine en 3MMC gevonden. In een opslagbox werden wapens gevonden, waarvoor de 33-jarige en de 36-jarige man uit Wijchen terecht stonden.

Na de inval stuurde de politie een SMS-bom naar gebruikers, van wie de nummers in de telefoons van de drugsdealers stonden. In dit bericht werden gebruikers gewezen op de gevaren van drugsgebruik en aangespoord om hulp te zoeken. Aanleiding hiertoe waren de vaak schrijnende berichten van gebruikers, die in de telefoons van verdachten werden gevonden: ‘’Verslaafden kregen afkickverschijnselen, maar hadden geen geld meer voor bijvoorbeeld nieuwe GHB en smeekten om nieuwe te brengen. Ook is er een bericht gevonden waarbij iemand vraagt om geen drugs meer te verkopen aan een partner, omdat het gezin er aan kapot gaat. Er zijn ook berichten gevonden over slechte GHB, waardoor mensen ziek werden’’, aldus de officier van justitie in het requisitoir. Hij wees erop dat de verdachten in coronatijd, waarin veel mensen thuis moesten zitten en verslaafden extra kwetsbaar waren, met speciale ‘corona- en avondklok-deals’ adverteerden.

Volgens de officier van justitie voldoet de samenwerking tussen de verdachten aan de juridische vereisten om van een criminele organisatie te kunnen spreken. Iedere verdachte had hierin een eigen rol. Bij het formuleren van de strafeis is rekening gehouden met die rol.

De 33-jarige Nijmegenaar hoorde vanwege zijn leidende rol bij de handel en de productie van drugs de hoogste straf tegen zich eisen; 7 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro. Voor de 55-jarige Nijmegenaar is 5 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 20.000 euro passend. Ook tegen de 36-jarige man uit Wijchen werd 5 jaar gevangenisstraf geëist, en tegen de 27-jarige man uit Nijmegen 4 jaar. De 24-jarige man hoorde 2 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, de 23-jarige man 3,5 jaar en de 35-jarige Wijchenaar 20 maanden.