NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland (OM) zal vandaag en morgen zeven verdachten van de rellen na de voetbalwedstrijd NEC- Vitesse voorgeleiden bij de rechter-commissaris. Het OM zal daarbij vorderen dat deze verdachten in voorlopige hechtenis blijven tot de snelrechtzitting, die op dinsdag 2 november in Arnhem gehouden wordt. Na de ongeregeldheden zondag bij het stadion De Goffert in Nijmegen werden 22 personen aangehouden, van wie er gisteren nog 16 vast zaten.

Van de 22 personen die aangehouden zijn, kregen er twee een boete vanwege het afsteken van vuurwerk. Het OM buigt zich over de overige 20 zaken. De zeven verdachten die worden voorgeleid bij de rechter-commissaris, zijn vier mannen van 20 jaar, een 19-jarige, een 46-jarige en een 47-jarige, allen uit Nijmegen en Arnhem en omgeving. Zij worden allemaal verdacht van openlijk geweld.

De overige 13 verdachten kunnen de beslissing van de officier van justitie in vrijheid afwachten. Op 30 november wordt er bij de politierechter in Zutphen een themazitting gehouden, waar een deel van deze verdachten voor gedagvaard zal worden.

Eerder spraken de burgemeester, de politiechef en de directeur van NEC al hun afschuw uit over het geweld rond het stadion, waarbij politiemensen en politiepaarden gewond raakten. Met de voorgeleiding van de zeven verdachten, de snelrechtzitting en de themazitting wil ook het OM een krachtig signaal afgeven dat openlijk geweld tegen mensen met een publieke taak of supporters onderling niet getolereerd wordt.

De politie sprak eerder over 23 aanhoudingen. Echter bleek één aanhouding niets te maken te hebben met de ongeregeldheden. Dit ging om een bedreiging in de relationele sfeer, in de Nijmeegse wijk Hatert, dichtbij het stadion.