NIJMEGEN/ARNHEM - De opbrengsten gingen grotendeels naar de twee verdachten. Het OM eiste vandaag in de Arnhemse rechtbank 3 jaar gevangenisstraf tegen 29-jarige verdachte en 2 jaar tegen de 28-jarige verdachte voor seksuele uitbuiting, mensenhandel in vereniging en onttrekking aan het gezag van een minderjarige.

Op 9 maart pakt de politie in de gemeente Nijmegen twee verdachten op die vlak daarvoor een meisje op een parkeerplaats hebben afgezet voor een seksafspraak. Het kwetsbare meisje is dan al ruim 3 maanden van de radar, omdat ze op 4 december niet terugkeert van verlof van een instelling.

Het is een medewerker van Jeugdbescherming die eind februari een melding doet: op een website met seksadvertenties staat een profiel met foto’s van het meisje. Daarop start de politie een onderzoek. Dat leidt, onder meer door herleidbare online gegevens, tot de arrestatie van de twee verdachten in maart.

Uit gegevens op een telefoon van één van de verdachten blijkt onder meer dat dat toestel is gebruikt voor het aanmaken van de seksadvertentie van het meisje en het maken van de afspraak op de parkeerplaats in Nijmegen. Er worden afbeeldingen op de telefoon aangetroffen die als kinderporno worden geclassificeerd. De officier van justitie: “Minderjarigen horen geen seksuele diensten tegen betaling te verrichten. Dat is een schending van hun geestelijke en fysieke integriteit, waaronder het recht op seksuele zelfontplooiing. Iedereen die daarbij een rol speelt, wordt gezien als mensenhandelaar.”

Ze hadden een relatie, verklaarden zowel het meisje als de 29-jarige verdachte, en ze deed haar prostitutiewerk naar eigen zeggen vrijwillig. Zij was verliefd op verdachte en moet volgens het OM worden gezien als kwetsbaar slachtoffer van seksuele uitbuiting.

De 28-jarige verdachte uit Nijmegen werd, nadat hij is aangehouden, heengezonden en inmiddels met onbekende bestemming vertrokken. Hij verscheen niet op zitting.