NIJMEGEN - Na de wedstrijd N.E.C.-Vitesse waren er ernstige rellen in Nijmegen. De politie heeft in totaal 23 verdachten aangehouden en is een onderzoek gestart om meer relschoppers aan te houden. Om dat snel te kunnen doen roept de politie op om beelden en informatie te delen.

“Ik heb met afschuw kennis genomen van de incidenten tijdens de wedstrijd en de rellen gisteren na afloop van de wedstrijd rond het stadion,” zegt burgermeester Hubert Bruls. “Vanmorgen heb ik hier met de politie een eerste overleg over gehad. In de loop van deze week ontvang ik een nadere rapportage van de politie over deze rellen.”

'Keiharde agressie'
De relschoppers toonden veel agressie richting de politie. Meerdere politieagenten raakten gewond, en ook politiepaarden liepen verwondingen op. “Mijn collega’s stonden in de linie tegenover extreem veel geweld. Ze kregen stenen naar zich gegooid, en werden zelfs met complete boomstronken belaagd. We hadden rekening gehouden met een onrustige afloop van een voetbalwedstrijd, maar we kregen te maken met keiharde agressie. De omvang en de heftigheid van het geweld was groot,” aldus teamchef Lonneke Hordijk van de politie. Bij de rellen zijn ook hooligans gewond geraakt, twee mensen hebben zich bij het ziekenhuis gemeld.

'Zinloos geweld hoort niet bij N.E.C.'
Algemeen directeur Wilco van Schaik: “Het is beschamend hoe sommigen zich gisteren hebben gedragen. Ik vraag me af of je jezelf een échte N.E.C.-supporter mag noemen als je de club en anderen zoveel schade toebrengt. Dit raakt ons niet alleen als club, maar óók de bijna twaalf duizend goedwillende supporters in het stadion die ons de laatste maanden zo mooi hebben laten schijnen. Niet alleen in het Goffertstadion, maar ook daarbuiten. Zinloos geweld hoort niet bij N.E.C., vandaar dat wij de politie alle medewerking zullen verlenen om de daders te straffen.”

Meer aanhoudingen volgen
Onder leiding van het Openbaar Ministerie is er een opsporingsonderzoek gestart naar de rellen. “We hebben gisteren al 23 verdachten aan kunnen houden,” zegt Hordijk. “Gelukkig hebben we al best wat beelden, en we starten meteen vandaag met het analyseren daarvan. Reken er maar op dat we die beelden zullen gebruiken om de relschoppers te arresteren. En als het nodig is zullen we beelden aan het publiek gaan tonen om te achterhalen wie er voor dit geweld verantwoordelijk was.”

Naast de strafrechtelijke aanpak kijkt de gemeente ook naar andere mogelijkheden. “De rapportage van de politie zal naast de aanpak van individuen een analyse van groepen en de invloed van groepen op de rellen zijn. Op basis daarvan zal ik bepalen wat de consequenties zijn,” aldus Bruls.

Wie heeft er beelden of informatie?
De politie heeft al beelden ontvangen. Hebt u beelden gemaakt waarop de rellen te zien zijn? Dan kunt u deze met de politie delen (onder aan deze pagina). Hebt u informatie over de relschoppers? Dan kunt u dit delen met de politie via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.