EWIJK - De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Ewijk tot een werkstraf van 40 uur en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor het rijden onder invloed. Voor het veroorzaken van een verkeersongeval of gevaarlijk rijgedrag spreekt de rechtbank de man vrij vanwege een gebrek aan bewijs.

In de avond van 10 september 2021 vond een verkeersongeval plaats op de A50 in Ewijk. Bij dit ongeluk waren 2 voertuigen betrokken, waaronder dat van de man. De man was beginnend bestuurder en reed onder invloed van alcohol en drugs.

Feitelijke toedracht aanrijding onduidelijk

De rechtbank kan op basis van het politieonderzoek niet vaststellen of de man schuld heeft aan de aanrijding en zo ja, in welke mate. De feitelijke toedracht van het ongeval is daarvoor te onduidelijk en dat heeft een aantal redenen. Zo vond het onderzoek van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) pas maanden na het ongeluk plaats. Dat onderzoek is bovendien alleen gebaseerd op een vergelijking van schadefoto’s van kop-staat aanrijdingen. Daarnaast werd het eerdere scenario van een klapband bij het andere voertuig zonder onderzoek terzijde geschoven. Ook zag geen van de getuigen dat het voertuig van de man de andere auto raakte. Juist 1 getuige (een agent) zag dat de wagens elkaar niet raakten. Ook blijkt nergens uit dat de man te hard reed of niet tijdig remde. Tot slot lijkt de schade aan de auto’s niet logisch ten opzichte van elkaar.

Onvoldoende bewijs

De enkele omstandigheid dat de man onder invloed van alcohol en drugs reed is onvoldoende voor een bewezenverklaring. Ook kan niet worden bewezen dat de man zodanige verkeersfouten heeft gemaakt en hierdoor gevaarlijk heeft gereden. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van het veroorzaken van het ongeluk of gevaarlijk rijgedrag.

Rijden onder invloed

Volgens de rechtbank maakt de man zich wel schuldig aan rijden onder invloed van alcohol en drugs. De rechtbank legt hem daarom een taakstraf op en een deels voorwaardelijke rijontzegging.