BEUNINGEN - Voor de rechtbank in Arnhem dient dinsdag 6 juli de tweede pro-formazitting in de zaak van de vorig jaar om het leven gebrachte 49-jarige man uit Beuningen (Gelderland). Dan wordt de stand van het onderzoek besproken en bepaalt de rechtbank of vijf van de zes verdachten die voor de moord zijn aangehouden, nog langer in voorarrest blijven.

1. Wat is er gebeurd?

Op 6 juli 2020 is een de 49-jarige man doodgeschoten bij het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen. Hij werd rond half negen in de ochtend door gemaskerde mannen beschoten vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. Alles wijst erop dat hier sprake is geweest van “een vergismoord”.

2. Hoeveel arrestaties zijn er inmiddels verricht in deze zaak?

Sindsdien zijn negen mensen gearresteerd, van wie er nog vijf in de cel zitten. Deze vijf worden verdacht van moord en/of moord in vereniging. Drie van de negen zijn na verhoor heengezonden. Zij zijn nog wel steeds verdachten. Deze drie zouden de auto’s hebben gestolen die bij de aanslag zijn gebruikt. Een van de heengezonden verdachten, wordt verdacht van onder meer moord in vereniging. Hij is op 11 juni (na zijn voorgeleiding) door de rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland in vrijheid gesteld. Ook hij is nog een verdachte.

3. Wanneer zijn de arrestaties verricht?

De arrestaties zijn gedurende de afgelopen maanden verricht. Begin maart zijn de mannen aangehouden die auto’s zouden hebben gestolen. Ook begin maart heeft zich - naar aanleiding van tv-uitzendingen van Bureau GLD, Opsporing Verzocht en Bureau 020 – een 30-jarige verdachte bij de politie gemeld. Na die aanhouding volgden meer arrestaties; nog één in maart, drie in mei, en een op 8 juni 2021.Een 32-jarige verdachte is eind mei gearresteerd nadat hij door Suriname was uitgezet. Naar hem was de politie al enige tijd op zoek.

4. Wie zitten er nog vast?

De vijf die in voorarrest zitten, zijn mannen in de leeftijd van 20 tot en met 32 jaar, allen uit Amsterdam. Twee van hen (20 en 32 jaar, in mei aangehouden) worden behalve van moord (in vereniging) op de man in Beuningen ook verdacht van een poging tot moord op 4 juni 2020 in Tienhoven. Daarbij raakte een man gewond.

5. Wat staat er dinsdag te gebeuren tijdens de pro-formazitting?
Tijdens een pro-formazitting wordt de stand van het onderzoek besproken. Verder beoordeelt de rechtbank dan (opnieuw) of de verdachten nog langer in voorarrest blijven. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend. Het onderzoek loopt nog.