NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 42-jarige vrouw uit de gemeente Berg en Dal tot een gevangenisstraf van 45 dagen. Deze straf is gelijk aan haar voorarrest. Daarbij krijgt de vrouw een contactverbod. De voormalig stagiaire van de gemeente Nijmegen bedreigde onder meer burgemeester Bruls en verschillende medewerkers van de gemeente Nijmegen, gemeente Berg en Dal en het WerkBedrijf.



De vrouw liep in 2019 stage bij de gemeente Nijmegen vanwege een opleiding die zij toen volgde. Nadat zij van opleiding veranderde, ontstond een conflict met de gemeente en het WerkBedrijf, de organisatie die de vrouw begeleidde bij haar stageplaats. De vrouw stuurde vervolgens dreigende mails naar verschillende medewerkers van verschillende gemeenten en het Werkbedrijf. Deze mails waren gericht aan haar (voormalige) begeleiders, verschillende teamleiders en aan burgemeester Bruls. Ook stuurde zij dreigende mails naar het personeel van de school waarop haar uithuisgeplaatste zoontje zat.


In de mails dreigde de vrouw onder meer met het doodschieten van Bruls en het afmaken van de verschillende medewerkers. Hoewel de vrouw aanvankelijk ontkende, bevestigde zij tijdens de zitting dat zij uit frustratie enkele berichten had gestuurd.

Dreigende teksten

Hoewel de medewerkers wisten van de problematiek van de vrouw, konden zij bang worden van de dreigende teksten die de vrouw hen stuurde. Verschillende medewerkers zijn ook daadwerkelijk angstiger en voorzichtiger geworden. De rechtbank neemt de vrouw dat zeer kwalijk. Steeds vaker worden mensen met publieke functies geconfronteerd met bedreigingen, agressie en intimidatie. De rechtbank vindt dat volstrekt ontoelaatbaar en vindt een celstraf daarvoor een passende straf.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank kijkt ook naar de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. Zij verblijft momenteel met een zorgmachtiging in een gesloten setting en had de afgelopen jaren diverse tegenslagen. Bij een verkeersongeval is haar jongste zoon overleden en haar oudste zoon is daarna uithuisgeplaatst. Door deze tegenslagen voelde zij zich gefrustreerd en niet gehoord. Ze hield andere mensen daarvoor verantwoordelijk en uitte dat door aan hen vele dreigende mails te sturen.

Contactverbod

De vrouw krijgt inmiddels gedwongen hulp en is bereid mee te werken aan hulpverlening wanneer zij weer naar huis mag. Daarom vindt de rechtbank het niet nodig om de vrouw nog interventies van de reclassering op te leggen. De rechtbank vindt dat de vrouw met 1,5 maand celstraf voldoende is gestraft en zich nu moet gaan richten op het weer opbouwen van haar leven. Daarom hoeft zij niet meer terug naar de gevangenis. Wel mag zij 5 jaar lang geen contact meer opnemen met de verschillende slachtoffers.