NIJMEGEN - De rechtbank spreekt een 42-jarige man uit Nijmegen vrij van hebben van seks met een vrouw terwijl zij in verminderde bewustzijn verkeerde. Volgens de rechtbank is hier geen bewijs voor.


Op 29 november 2019 ging de man na een cafébezoek met de vrouw mee naar haar huis. In de woning van de vrouw hadden zij seks. Niet veel later deed de vrouw aangifte. Zij vertelde dat zij dronken was en verder niet wist wat er was gebeurd. Volgens de man lag het initiatief bij de vrouw. Zij zou hem hebben verleid seks met hem te hebben.

Bewustzijn vrouw
Uit het bij de vrouw uitgevoerde toxicologisch onderzoek kan niet worden vastgesteld dat er middelen in haar lijf aanwezig waren die haar bewustzijn zouden hebben beïnvloed. Daarnaast blijkt uit het dossier dat de vrouw vlak voor de seks een appje ontving. Zij beantwoordde dit bericht. Daarbij liep de vrouw kort na de seks naar buiten en sloeg daar een ruit in met haar hand.

Onvoldoende bewijs
Het is niet duidelijk of de vrouw niet in staat was te zeggen en te bepalen wat zij wilde. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is om vast te stellen dat er bij de vrouw sprake was van een verminderd bewustzijn. De rechtbank spreekt de man daarom vrij.

Geen schadevergoeding
De vrouw vroeg om ruim 4 duizend euro schadevergoeding (smartengeld). Omdat de man wordt vrijgesproken, wijst de rechtbank de schadevergoeding niet toe.