BEUNINGEN - De rechtbank spreekt een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats vrij van betrokkenheid bij een moord in Beuningen op 6 juli 2020.


In de ochtend van 6 juli 2020 werd in Beuningen een man door vuurwapengeweld om het leven gebracht. 2 schutters – die uit een bestelbus kwamen – namen hem onder vuur. De man overleed in de ambulance. Het slachtoffer bleek niet het beoogde doelwit. Er was sprake van een zogenaamde 'vergismoord'. Een onschuldige burger werd het slachtoffer.

Eerdere veroordelingen en vermeende rol verdachte

De rechtbank veroordeelde op 20 december 2022 in totaal 6 mannen voor hun betrokkenheid bij deze moord. Op dat moment was de 31-jarige man gedetineerd in het buitenland. Na zijn vrijlating in het buitenland vervolgde het OM hem voor betrokkenheid bij de moord. De officier van justitie verdacht de man ervan dat hij op 4 juli 2020 de bestelbus - die later bij de moord werd gebruikt - in Beuningen plaatste. Op 5 juli 2020 zou hij ook - met de latere vluchtauto - in Beuningen zijn geweest en deze bestelbus hebben verplaatst. Op 6 juli 2020 zou de man betrokken zijn bij de moord zelf, ofwel als bestuurder van de vluchtauto, ofwel als schutter. De officier van justitie eiste een celstraf van 22 jaar tegen de man.

Onvoldoende wettig en overtuigend bewijs

De rechtbank vindt bewezen dat de man op 4 juli 2020 de bestelbus in Beuningen plaatste. Maar de rechtbank ziet in het dossier geen bewijs dat de man ook op 5 en 6 juli 2020 in Beuningen was. Het dossier roept meerdere vragen op over wat hij op die dagen deed en bevat meerdere opmerkelijke details. Maar dat is niet genoeg om tot een bewezenverklaring voor betrokkenheid bij een moord te komen. Omdat niet bewezen is dat de man wist dat de bestelbus die hij in Beuningen neerzette bedoeld was voor een moord, is van medeplichtigheid of strafbare voorbereiding ook geen sprake. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van betrokkenheid bij de moord.

Geen schadevergoeding

6 nabestaanden van het slachtoffer vroegen schadevergoeding van de man. Omdat de rechtbank de man vrijspreekt, worden zij niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen en hoeft de man aan hen geen schadevergoeding te betalen.