NIJMEGEN - Ruim 30 jaar na de verdwijning van Elisabeth Wessels is de vrouw geïdentificeerd. De Franse Youtuber ‘Bruno’ van Infocrimes wist de link te leggen tussen de in Frankrijk naamloos begraven vrouw en de vermiste Wessels.


De van oorsprong Duitse vrouw woonde in de jaren ’80 lange tijd in Nijmegen waar zij zich had aangesloten bij een sekte. Eind jaren ’80 verhuisde zij met die groepering naar Frankrijk. In 1989 is Wessels voor het laatst levend gezien.

Naamloos graf

Het lichaam van de vrouw is in 1989 aangetroffen in het Franse Verdun. Ondanks onderzoek door de Franse politie destijds, is nooit duidelijk geworden wie de onbekende vrouw was. Wessels is toen begraven in een naamloos graf. De Franse Youtuber ‘Bruno’ onderzoekt vaker coldcases. In een van zijn onderzoeken, stuitte hij op een artikel van een anonieme vrouw in Verdun. Hij legde uiteindelijk een mogelijke link met de vermiste vrouw uit Nederland.

Frans onderzoek

Na het vergelijken van het DNA van de anonieme vrouw en familie van Wessels door de Nederlandse politie, werd duidelijk dat de anoniem begraven vrouw in Verdun de vermiste Elisabeth Wessels is. Hoe zij om het leven is gekomen is niet duidelijk.

De Franse politie heeft destijds onderzoek gedaan naar de aangetroffen vrouw. Toen ze geen duidelijkheid kregen over wie de vrouw was en waar zij vandaan kwam is het onderzoek gestopt. In Nederland is Wessels in de jaren ’80 als vermist opgegeven. In die tijd werd DNA niet vastgelegd in een databank en was het delen van informatie tussen verschillende landen niet gebruikelijk.

Onderzoek politie Oost-Nederland

In februari 2013 is opnieuw onderzoek gedaan naar deze vermissing. Ook is de vermissing van Elisabeth toen gedeeld via allerlei kanalen. Zo werd zij (opnieuw) internationaal gesignaleerd en is de zaak op politie.nl geplaatst.

Van Elisabeth zelf was geen DNA beschikbaar. Daarom is in 2013 van twee broers en twee zussen familiair DNA afgenomen en opgenomen in de Nederlandse databank vermiste personen. In datzelfde jaar is aan Frankrijk het verzoek gedaan om het familiair DNA te vergelijken met onbekende dode vrouwen in Frankrijk. Dat leverde destijds geen link op.

Dat de match er nu wel is, is te danken aan een mooie samenwerking tussen de politie Gelderland-Zuid, het coldcaseteam Oost-Nederland en de grote inzet van ‘Bruno’. Door het complete dossier en de juiste informatie van de Fransman, kon het coldcaseteam vervolgonderzoek verrichten wat uiteindelijk tot de macht heeft geleid

Dankbaar

‘We zijn erg dankbaar dat door de inzet van ‘Bruno’, de familie van Elisabeth Wessels na al die jaren antwoorden heeft gekregen. We realiseren ons ook dat veel vragen nooit beantwoord kunnen worden. Voor zijn inzet is hij eerder door ons bedankt, aldus Miranda Baas, specialist vermiste personen van het coldcaseteam Oost-Nederland.

Deze week was de Fransman in Ede voor een ontmoeting met het coldcaseteam. Over en weer is waardering uitgesproken over elkaars inzet. Ook de Franse televisiezender channel M6, was bij de ontmoeting aanwezig. Later dit jaar publiceren zij een documentaire over de zoektochten van ‘Bruno’ in onopgeloste zaken.