NIJMEGEN - Het auto theorie examen is een belangrijke en tevens ook noodzakelijke stap voor iedereen die een auto rijbewijs wil behalen. Dit examen test je kennis van verkeersregels, verkeersborden en verkeerssituaties. Het is daarom dus ook belangrijk om je goed voor te bereiden, aangezien er wel het nodige van je wordt gevraagd. Omdat niet iedereen even gemakkelijk kan leren, hebben wij een aantal handige tips voor je. Zo zien we dat mensen die niet alleen de theorie leren, maar ook regelmatig een oefenexamen maken, meer kans van slagen hebben. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de kennis wel aanwezig is, maar ze door de manier van vraagstelling en ook de tijdsdruk fouten maken, die ze tijdens het oefenen van de theorie niet maakten. Dus kun jij wel wat tips gebruiken? Lees dan snel dit blog.

De inhoud van het examen


Het auto theorie examen bestaat uit verschillende onderdelen. Je wordt getest op kennis van verkeersregels, voorrangsregels, snelheidslimieten, en verkeersborden. Daarnaast bevat het examen vragen over verkeerssituaties waarin je moet beslissen wat de veiligste actie is. Naast een boek wat je kunt aanschaffen dat vol staat met informatie, is het ook aan te raden om online aan de slag te gaan. Vaak kun je hier door middel van verschillende filmpjes en animaties bepaalde situaties veel beter visualiseren, waardoor je tijdens het examen veel zelfverzekerder achter je computer zit. Zo kun je bijvoorbeeld online gratis auto theorie oefenen, door middel van het maken van verschillende oefen examens, maar ook allerlei lesmateriaal dat wordt aangeboden. Op deze manier kun je er stap voor stap voor zorgen dat je de stof steeds beter beheerst en uiteindelijk ook slaagt voor het examen.

Maak een goede planning

Het behalen van je auto theorie vraagt de nodige voorbereiding. Omdat het uit meerdere onderdelen bestaat, is het verstandig een planning te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de hoofdstukken uit je autotheorie boek opdelen per twee, zodat je iedere week een onderdeel leert. Uiteraard kan het zijn dat je met het ene onderdeel wat meer moeite hebt dan met het andere en is het dus ook goed om je planning flexibel te houden. Stel dat je merkt dat bepaalde hoofdstukken je wat makkelijker afgaan, dan is het ook helemaal niet erg om er in die week nog een extra hoofdstuk bij te pakken. Dit geeft je de mogelijkheid om meer te leren in minder tijd, waardoor je meer tijd overhoudt voor het maken van bijvoorbeeld proefexamens.

Maak oefen examens

Hoe kun je nu beter testen of je de theorie goed beheerst, dan het maken van proefexamens. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je weet hoe je ervoor staat, maar geeft je ook een idee van de manier waarop vragen worden gesteld en hoeveel tijd je er tijdens het examen voor hebt. We zien namelijk regelmatig dan mensen tijdens het oefenen van de theorie alles weten, maar tijdens het maken van het examen volledig dichtklappen, omdat ze ineens maar een minimale tijd hebben om de vraag te kunnen lezen en vervolgens ook nog te beantwoorden.