NIJMEGEN - Zaterdag 12 september was de aftrap van Walk of the Town met wethouders Noël Vergunst en Monique Esselbrugge. Zij onthulden de ruim 7 kilometer lange wandelroute in de vorm van een groene lijn door het 1e kunstwerk langs de lijn te onthullen. Dat staat in de Piersonstraat en verwijst naar de Piersonrellen uit 1981. De wandellijn vormt een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten en kunstwerken die geïnspireerd zijn door locaties langs de lijn.

Walk of the Town
De groene Walk of the Town-lijn is bedoeld voor mensen die zonder routeboekje door de stad willen wandelen. Langs de lijn staan informatieborden en er komen 10 kunstwerken die de geschiedenis van Nijmegen door de eeuwen heen vertellen. Het 1e kunstwerk is nu al te zien de anderen volgen later. Ook komen er in de loop van het jaar nog tekeningen van de Big Draw langs de route. De 1e tekening komt dit weekend op de muur bij Zeigelhof 26.

De lijn is een laagdrempelige manier om Nijmegen te verkennen en onderweg bijvoorbeeld winkels, horeca of musea te bezoeken. Het is een aanvulling op websites, apps en boekjes die al bestaan. De route laat de mooie plekjes zien, maar soms ook de wat rauwere historie en kantjes van de binnenstad. De lijn kan ook verbonden worden aan events in de binnenstad.

Het Pierson kunstwerk
Op de achtergrond van het kunstwerk van kunstenaar NIels van Bunningen staat een gestileerde ME-agent en op de voorgrond een van de gesloopte woningen. Doordat onder het miniatuurhuis loshangende leidingen en riolering zichtbaar zijn en aan de zijkanten het silhouet van de andere woningen, lijkt het huis uit zijn tijd en omgeving gerukt. Het symbool van de ME’er is tweeledig: daarmee wordt een verdwijnend icoon van de Piersonrellen vereeuwigd en staat het symbool voor de escalatie van het geweld. Toch staat volgens kunstenaar Niels van Bunningen de woning centraal in dit verhaal omdat we de neiging hebben om te vergeten dat aan de kern van het poeha de Piersonbewoners staan, die bang waren om hun hechte buurtje uiteen te zien vallen.

Materiaalgebruik
De kunstenaar heeft voor de materialen Corten en verzinkt staal gekozen. Het kunstwerk bestaat uit een 2D, met de hand, plasma gesneden Corten achtergrond en 3D gebeeldhouwde elementen van verzinkt staal. De platte achtergrond geeft de mogelijkheid om het gevelbeeld goed aan een muur vast te maken en het gewicht mooi te verdelen. De industriële materialen zijn onderhoudsarm, hufterproof en vermengen zich goed met hun omgeving: de ene is roestig bruin en de andere zo grijs als steen.