NIJMEGEN - De twaalfde editie van Festival de Oversteek vond dit jaar plaats met ruim vijftien sfeervolle buitenlocaties in Nijmegen-Noord. Een week voor startdatum was het festival voor het eerst uitverkocht. Ruim 500 mensen staken de waal over voor het diverse programma van Festival de Oversteek met muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst. Opvallend is dat steeds meer mensen buiten de regio Nijmegen het festival weten te vinden. Tijdens deze bijzonder zonnige corona editie heeft de bezoeker medewerking verleend rondom de huidige COVID-19 regels. De volgende editie van Festival de Oversteek is op 4 september 2021.

Festival de Oversteek
Afgelopen zondag waren Robin Borneman met zijn intieme en betoverende liedjes in de boomgaard bij het FABRIKAAT en het nieuwe comedy talent uit Eindhoven Glodi Lugungu de publieksfavoriet. Op de Doornikse natuurakkers, onder een regenboog van bloemen en planten bracht de Gambiaanse muzikant Lamin Kuyateh, een van ‘s werelds beste Koraspelers, muzikale en historische verhalen naar het publiek. Koken aan de Waal kreeg bezoek van de uitgesproken Vlaamse vlam Nele Needs A Holiday. In haar pikante tijgerpakje schitterde zij op het podium met haar prachtige en eerlijke tunes. In de intieme boomgaard van Doornikshof liet La Loye het publiek haar bijna fluisterende zang en adembenemende stem horen. En het coolste anarchistische goochelduo van dit moment Magic Tom & Yuri betoverde het publiek met geweldige trucs en hun nonchalante lichamen in de idyllische omgeving van LuilekkerLent.

Atelier TAW en Expeditie Noord
Festival De Oversteek produceerde dit jaar opnieuw veel voorstellingen van jonge kunstenaars en artiesten. Voor Atelier TAW gingen zes (groepen) makers vanaf juni aan de slag om een voorstelling te maken speciaal voor een locatie in Nijmegen-Noord. Onder andere Elky Rosa Gerritsen die haar voorstelling ‘Or What You Will’ normaal gesproken in een zaal speelde maar speciaal heeft aangepast voor het festival. Resultaat: een spel met natuur en de dukdalven. Makers en performers Sophia van der Putten en Maarten Bos groeven een nieuwe holle ruimte in de grond op het strand bij Doornik. Met een ritueel samenspel van woord en beweging creëerde zij een wereld aan mogelijkheden. Bij het verstopte Ooijbosje aan de Waal nam Gabrielle Emily Aidulis je mee op een trip van verschillende emoties.

Voor de vierde editie van Expeditie Noord, het residentie programma voor beeldend kunstenaars, presenteerde 7 jonge kunstenaars zich aan het publiek. O.a. Eef Veldkamp opende voor het eerst haar Hypersouvenir-shop waar ze “Greetings from Corona” ansichtkaarten verkocht, inclusief een bijbehorende postzegel.Festival De Oversteek 2021 De eerstvolgende editie van Festival De Oversteek zal traditioneel plaatsvinden op zondagmiddag 4 september 2021 (het eerste weekend van september). De voorverkoop is gestart. De focus van het programma van volgend jaar zal nog meer op dans en theater liggen. Het sfeervolle buitengebied met spannende en bijzondere locaties leent zich hier uitermate voor, zo bleek ook weer dit jaar. Voor updates: zie festivaldeoversteek.nl.