NIJMEGEN - Vandaag is de Waalkade officieel geopend. De Nijmeegse kade is met alle nieuwe elementen nog meer een plek van ontmoeting geworden. Met veel groen, een betere indeling van de terrassen en een verlaagd deel met trappen naar het water. Als sluitstuk van de vernieuwing van de kade vond vandaag de overdracht van het beeld 'De Waterwolf en de Aquanaut' plaats. Het bronzen kunstwerk van ruim 3 meter hoog werd gedoopt met Waalwater. What else…

De Waterwolf en Aquanaut

De Waterwolf is het sluitstuk van de vernieuwing van de Waalkade. Hij staat prominent op het gras. Samen met zijn maatje de Aquanaut kijkt ie uit over de kade en de rivier. Het is de verbeelding van een wolvenpup en een kind.

De kunstenaars van Spacecowboys verwijzen met de wolf speels naar de Romeinse oorsprong van de oudste stad van Nederland. De wolf verwijst tegelijk naar de natuur en natuurbeheer. Nijmegen heeft veel nieuwe natuur gecreëerd langs de rand van de stad en deze toegankelijk gemaakt. Denk aan het eiland in de Waal en de brug naar de Stadswaard en de Ooijpolder. Het beeld hint onder andere naar een waterwolf die happen uit het land neemt. Water is altijd gevaarlijk. Tegelijk bevat het speelgoedelementen, te zien in de constructie. Het kind met de flippers en het open vizier dat uitkijkt over de Waal symboliseert de band met het water.

Metamorfose

De Waalkade heeft een complete metamorfose ondergaan. Het parkeerterrein en het asfalt hebben op verzoek van de mensen in de stad plaatsgemaakt voor gras en bomen, met betere terrassen en zonder autoverkeer. En er zijn bijzondere plekken gemaakt om elkaar te ontmoeten zoals ‘het amfitheater’ met trappen naar de Waal. Nijmegen is met de nieuwe Waalkade steeds meer een stad waar je terecht kunt voor een stevige mix van winkelen, horeca, natuur en cultuur. Een bruisende stad aan de rivier. Old city, young vibe vertellen we de toeristen.

Nieuwe ontwikkelingen

De Waalkade is onderdeel van het Valkhofkwartier. Dit is de plek om 2000 jaar geschiedenis te beleven, op de rand van het winkelgebied en tegen de natuur van de uiterwaarden van de Ooij aan. Eerder zijn al de Veerpoorttrappen en de Lindenberghaven aangepast en in 2018 opende De Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie, de deuren. Vanaf volgend jaar zijn het Kelfkensbosplein en de parken aan de beurt. Ook Museum Het Valkhof krijgt een make over.

De waterwolf diende als inspiratie voor:

  • het podcast verhaal van schrijfster Marloes Morshuis over De wolf en de stad (scan de QRcode bij het beeld!)
  • het biertje ‘Waalwolf’ van Oersoep. Deze is te krijgen bij verschillende cafés aan de Waalkade
  • uiteraard komt de nieuwe toeristische belevingsroute Walk of the Town langs het kunstwerk
  • de plaatsing sluit aan op de ondernemerscampagne mijnwaalkade.nl (samen met intonijmegen)
Wie zijn de Spacecowboys?

De Deventer kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer werken sinds de jaren 90 samen als duo-kunstenaars. Zij staan bekend als de Spacecowboys en maken kunstwerken voor de openbare ruimte in diverse steden in Nederland. Werk van hen staat onder andere bij de entrée van Burgers Zoo, het Onderdijks Kampen, zwembad de Vrolijkheid Zwolle, Conservatorium ARTEZ Enschede, NS station Duiven, Mondriaan monument Winterswijk en Fabulous Forest Zeist.