NIJMWEGEN - Geen gehannes meer met kabels en batterijen die je mee moet slepen als je fiets in de stalling staat. Fietsenstalling Bisschop Hamerstraat heeft vanaf vrijdagmiddag 11 september 20 gratis oplaadkluisjes voor elektrische fietsen. Wethouder Harriët Tiemens onthulde vrijdag de met een cijferslot afsluitbare kastjes waarin de batterij kan worden opgeladen.

Het voordeel is dat de elektrische fiets tijdens het laden in een gewoon fietsenrek kan staan en de kabel en batterij niet gestolen kunnen worden. De oplaadkluisjes zijn een proef. Als het goed bevalt, komen er ook speciale oplaadkluisjes op andere plekken in de binnenstad.

Snelle groei fietsgebruik

De gemeente stimuleert fietsgebruik omdat het aantal inwoners van Nijmegen nog steeds toeneemt, maar de beperkte ruimte in de stad groeit niet mee. Daarom is het belangrijk dat mensen de auto vaker laten staan en zich op andere manieren door de stad verplaatsen, zeker op de kortere afstanden. De fiets moet daarbij een aantrekkelijk alternatief zijn. Fietsen is gezond, duurzaam, neemt weinig ruimte in en zorgt ervoor dat we sneller van a naar b kunnen. Steeds meer mensen kiezen vaker voor de fiets. In 2019 fietsten bijna 22% meer mensen door de stad dan het jaar ervoor. Die extra fietsen moeten wel ergens staan. Daarom komen er in de komende jaren zo'n 4100 nieuwe plekken bij in de fietsenstallingen bij drukbezochte gebieden zoals het station en de binnenstad. Daar horen ook extra voorzieningen bij zoals oplaadkluisjes voor de elektrische fiets.