NIJMEGEN - Op het Mariënburgplein in Nijmegen is sinds dinsdag 26 september de foto-expositie Pleiners te bewonderen. De expositie werd dinsdag geopend door de mensen van het Mariënburgplein en wethouder John Brom.


De expo toont foto’s en verhalen van bewoners, ondernemers en vaste bezoekers van het Mariënburgplein. Het kunstproject moet de Pleiners nog meer met elkaar verbinden waardoor er een fijnere beleving en uitstraling ontstaat. Pleiners brengt mensen letterlijk met elkaar in contact. Dat was direct te ervaren tijdens de opening, waar de hapjes, drankjes en een openingsact waren georganiseerd door de Pleiners zelf.

Pleiners is bedacht door Janneke Bos

Het project Pleiners is onderdeel van Hartje Nijmegen en is bedacht door Nijmegenaar Janneke Bos. Janneke Bos is in de stad ook al bekend van de Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen. Op deze Facebookpagina portretteert zij al jarenlang iedere dag een andere Nijmegenaar met een persoonlijk verhaal. Iedere week staat er een in De Brug. Ze is met dit project erg gericht op positiviteit. Dit is nu ook haar insteek bij de Pleiners. Met haar spontane benadering van mensen gaat dit als vanzelf, ieder vertelt in een korte ontmoeting al gauw iets persoonlijks.
In het project Hartje Nijmegen mogen Nijmegenaren zelf ideeën indienen voor de binnenstad. Bos kwam met het idee om mensen van verschillende pleinen hun verhaal te laten doen en haar idee is nu werkelijkheid geworden.

Ook Plein 1944 krijgt een 'Pleiners'

De expositie Pleiners blijft niet alleen op het Mariënburgplein. Het idee is om de komende jaren op nog meer Nijmeegse pleinen bewoners, ondernemers en vaste bezoekers te portretteren. Pleiners is op het Mariënburgplein te zien van 26 september tot 25 oktober. De volgende expositie staat gepland op Plein 1944 van 14 november tot 13 december.

Hartje Nijmegen

Sinds 2020 maakt Hartje Nijmegen de binnenstad aantrekkelijker, schoner, groener en bruisender! Dit doet de gemeente Nijmegen volgens een actieplan dat samen met bewoners, bezoekers en ondernemers is gemaakt. Omdat er de afgelopen jaren al heel wat ideeën uitgevoerd zijn, vroeg de gemeente Nijmegen inwoners eind 2022 om nieuwe ideeën voor de binnenstad. Met een vernieuwd en afwisselend actieplan als resultaat. Bekijk alle ideeën op nijmegen.nl/hartjenijmegen.