NIJMEGEN - Het college van de gemeente Nijmegen heeft op 20 september 2022 besloten de opkoopbescherming in te laten gaan vanaf 1 januari 2023. De opkoopbescherming geldt voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot € 350.000. Het besluit ligt nu bij de gemeenteraad.

Waarom een opkoopbescherming?

Nijmegen is een stad die groeit. De stad heeft een van de grootste woningtekorten van Nederland. We willen dat er in onze stad voldoende en betaalbare woningen zijn. Voor veel Nijmegenaren is het lastig om een passende en betaalbare woning te vinden. Om beter te kunnen sturen op voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit zetten we extra regulering in de vorm van een opkoopbescherming.

Wat is opkoopbescherming?

Opkoopbescherming betekent dat de eigenaar van een koopwoning, het huis voor 4 jaar na de koop niet mag verhuren. Dit geldt voor alle woningen die worden gekocht vanaf 1 januari 2023. Alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen is verhuur met een vergunning mogelijk. Zo kan de gemeenten woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen.

Meer kansen voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen
Wethouder Grete Visser, portefeuille Wonen: “Door de opkoopbescherming komen er in Nijmegen meer kansen op een woning voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen omdat beleggers niet meer zomaar woningen kunnen opkopen voor de verhuur. Zo zorgen we ervoor dat onder andere starters meer kans maken op een passende woning.’’

Gewijzigde huisvestingsverordening

Voor het invoeren van de opkoopbescherming moet de huisvestingsverordening van de gemeente aangepast worden. In de huisvestingsverordening kunnen gemeenten regels vastleggen over de toewijzing van huurwoningen en over het bepalen van de urgentievolgorde voor woningzoekenden.

Meer informatie

Meer weten over opkoopbescherming? Kijk dan op de pagina opkoopbescherming