NIJMEGEN - Burgemeester Bruls sluit per 7 juli 2021 twee woningen in Zwanenveld voor de duur van drie maanden, omdat in beide woningen een hennepkwekerij is aangetroffen. De voorzieningenrechter heeft de burgemeester bij deze twee woningsluitingen volledig in het gelijk is gesteld. De woningen worden per 7 juli gesloten.


Deze sluitingen betekenen dat de woningen worden verzegeld en niemand naar binnen mag. Bewoners moeten in deze periode andere woonruimte zoeken. De rechter heeft geoordeeld dat, ondanks dat in een van de woningen minderjarige kinderen wonen, het algemene belang van een sluiting zwaarder weegt dan het belang van de bewoners om in de woning te blijven wonen. Het sluiten van een pand helpt immers om herhaling op een adres te voorkomen en zorgt ook dat zo’n adres niet meer bekend staat als ‘drugspand’. Dit laat zien dat er opgetreden wordt tegen drugsproductie. Bewoners van een derde woning in Zwanenveld, waar een (niet in werking zijnde) hennepkwekerij is aangetroffen, hebben een formele waarschuwing gekregen.

Burgemeester Bruls: “ik ben tevreden dat het besluit de steun heeft van de voorzieningenrechter. Een woningsluiting is een maatregel die je niet lichtvaardig neemt. Drugshandel leidt tot gevaren voor de volksgezondheid, gevaar voor omwonenden en ondermijning van de samenleving. Bij deze hennepkwekerijen waren zelfs kruipruimtes uitgegraven, met alle risico’s van dien. Ook bestaat er bij dit soort activiteiten risico op brandgevaar en waterschade. Dit soort criminaliteit wil ik bestrijden in iedere schakel van de keten. Eerder deze week is daarom ook al een illegale growshop gesloten”.

De politie is de hennepkwekerijen op het spoor gekomen door melding via Meld Misdaad Anoniem. Het is belangrijk dat inwoners dit soort vermoedens blijven melden, omdat hennepkwekerijen een gevaar vormen voor omwonenden. Bij hennepkwekerijen is er namelijk kans op brand en waterschade. Ook gaat er achter hennepkweek en drugshandel een wereld schuil vol van geweld, intimidatie en afpersing. Heeft u zelf het vermoeden dat er in uw buurt een hennepkwekerij zit? Neem dan contact op met de politie (0900-8844) of met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl).