NIJMEGEN - Iets meer dan dertig struisvogeleieren en evenzoveel Nederlandse kunstenaars. Het zijn de ingrediënten voor de Eggshibition die Brouwerij 't IJ dit jaar, na een eerste editie in Amsterdam drie jaar geleden, voor het eerst in Nijmegen organiseert. Van striptekenaar tot tatoeëerder en van rapper tot illustrator – allemaal gingen ze aan de slag, met unieke kunstwerken als resultaat. Zeker geen eieren om te verstoppen en daarom worden ze in het tweede weekend van april tentoongesteld bij creatieve broedplek Hubert in Nijmegen. Tijdens deze expositie kan men ook nog eens genieten van een goed glas PaasIJ, de heerlijk hoppige lentebok dat de Amsterdamse brouwerij ieder jaar speciaal voor Pasen maakt.

Next level eieren verven
Voor Brouwerij 't IJ is de lente een tijd vol inspiratie. Daarom kregen artiesten in Amsterdam en ver daarbuiten de uitnodiging om een struisvogelei naar eigen inzicht te beschilderen. 32 kunstenaars van zeer divers pluimage hebben de struisvogeleieren inmiddels tot next level kunstwerk omgedoopt. Zo bij elkaar, een bonte verzameling werken die tot de verbeelding spreekt. Wie ze met eigen ogen wil zien, is in de middag van 9 en 10 april van harte welkom bij de Eggshibition in Nijmegen.

Eggshibition: 9-10 april | 12.00-17.00 uur | Hubert | Sint Hubertusstraat 10, Nijmegen

De eerste collectie beschilderde struisvogeleieren stamt uit 2019; de ei-kunstverzameling van 2022 werd vervaardigd door: Anne Pröpper, Rocco Hueting, Marc Sylla (alle drie uit Nijmegen) Aukje Dekker, BatArtWorks, Chieri Higa, The Cock Chronicles, Darko Groenhagen, Def P, Floris Felix, Frenchie, Gabi Brunhoso, Jantien Derks, Jorik Breur, Loes van Delft, Merel Cremers, Michiel Romeijn, Michiel van der Born, Miranda Ensink, Muis Kortland & Onno Kortland, Olivier van Rees – Vellinga, Piet Kroon, Positivity Branding, Rogier van der Heijden, Rosanne van Spaendonck, Sam Mowgli Andrea, Sasa Ostoja, SjocoSjon, Sjoerd Koopmans, Thijson, Trobbies en Vincent Dams.

Ei op sokkel

Brouwerij 't IJ over de nieuwe collectie: "Net als drie jaar geleden, toen we dit voor het eerst deden, worden kunstenaars hier enthousiast van. Elk ei is een uniek kunstobject. De grote diversiteit en combinatie van bekende en minder bekende namen maakt het een bijzondere verzameling. Ze zijn in vol ornaat te bewonderen op hun eigen sokkel. Daar drinken wij graag een PaasIJ op!"

Fris als een lentedag

PaasIJ is een licht amberkleurig lentebok met een zacht kruidige smaak en 7% alcohol. De aroma's van fruit, koriander, gist en hop vormen een mooie balans, die prettig combineert met de licht geroosterde mout voor een fijn bittertje. De afdronk is licht tintelend en de nasmaak fris als een mooie lentedag. Niet zo gek dus, dat bierliefhebbers elk jaar weer volop van PaasIJ genieten.

Over Brouwerij 't IJ

Brouwerij 't IJ werd in 1983 opgericht door muzikant en Belgisch bierliefhebber Kasper Peterson. Zijn eigen speciaalbier, in eerste instantie gebrouwen in een kraakpand, sloeg aan en hij bouwde het leegstaande badhuis naast molen De Gooyer om tot brouwerij. Een proeflokaal en terras volgden al snel. Ruim twintig jaar later verkocht Peterson zijn brouwerij aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die klassiekers bleven brouwen, maar ook nieuwe stijlen en smaken op de markt brachten. IJwit is vandaag de dag 't bekenste bier. Maar ook de seizoensbieren waarvan PaasIJ er één is, vallen elk jaar weer opnieuw in de smaak.