GELDERLAND - Ongeveer 1 op de 3 Gelderse basisscholen heeft in de afgelopen 3 jaar, met steun van de provincie, gezorgd voor meer groen op het schoolplein. Ze plaatsten meer bomen en struiken en zorgden voor planten of bloemen voor bijen en vlinders. Wij hielpen scholen hierbij, samen met IVN Gelderland. 266 scholen ontvingen subsidie. Dat zijn vooral basisscholen. Er deden ook middelbare scholen mee.


Provincie Gelderland trok in totaal € 5,1 miljoen uit voor schoolpleinen met meer bomen en planten. Het geld is nog niet helemaal op: er is nog € 440.000 beschikbaar tot het einde van dit jaar. Dit betekent dat nog 25 scholen subsidie kunnen aanvragen. Daarna eindigt de subsidieregeling voor groene schoolpleinen.

Klimmen in bomen

Provincie Gelderland betaalt per school maximaal € 17.500. Scholen doen verschillende dingen: tegels eruit en planten, bomen of bloemenmengsels erin. Bij een aantal pleinen kozen scholen ook voor natuurlijke, avontuurlijke speeltoestellen en zitjes van boomstronken. Of voor een waterspeeltuin. Gedeputeerde Peter Drenth: “Wat is er nou leuker dan een schoolplein met bomen om in te klimmen en struiken om je in te verstoppen. Scholen hebben nu ook de kans om meer buiten les te geven. Ik hoop van harte dat scholen die nog twijfelen hun kans grijpen om nog mee te doen”, zegt Drenth. “Wij hebben hier als provincie een mooie voorzet gedaan. Het is nu aan anderen om dit verder op te pakken. En dat gebeurt gelukkig ook. Mooi om te zien dat waterschappen en gemeenten hier op inspringen met een eigen regeling”.

Welzijn en gezondheid kinderen

Groene schoolpleinen zijn belangrijk voor ons, ze helpen om verschillende doelen te bereiken. Zo bieden de pleinen:

  • meer plek voor vogels en insecten;
  • zo versterkt de biodiversiteit in een stad of dorp;
  • het vermindert hittestress en wateroverlast;
  • het verbetert waterinfiltratie, door minder afvoer via het riool.

Bovendien zijn de groene schoolpleinen fijnere plekken om op te spelen, te bewegen en ook te leren. Daarmee dragen ze bij aan het welzijn en de gezondheid van kinderen.

Bekijk de webpagina met inspirerende voorbeelden om wat van de resultaten te zien.