GELDROP/BEMMEL - René Verleg uit Geldrop is een van de finalisten in de race om de prestigieuze titel Nationale Buurheld van het Jaar 2024. De nominatie is een blijk van waardering voor zijn buitengewone inzet en toewijding aan zijn gemeenschap. René is van de drie finalisten die door de jury werden geselecteerd vanuit het hele land.

René werd voorgedragen door zijn buurman Pascal van der Valk, die zijn onuitputtelijke zorg en hulp roemt. "René is altijd klaar om te helpen," zegt Pascal. Ondanks zijn fysieke beperkingen, zet René zich in voor zowel zijn directe buurt als bredere goede doelen. Hij helpt Pascal’s gezin door de honden uit te laten en boodschappen te doen, of door activiteiten te organiseren voor zijn buurkinderen met bijvoorbeeld Sinterklaas of Pasen.

Een man met een missie

De betrokkenheid van René reikt verder dan zijn buurt. Hij neemt bijvoorbeeld deel aan fietsmarathons zoals de Home Ride, om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Huis. Ook geeft trainingen aan mensen met beperkingen. Daarnaast faciliteert hij trainingen voor hulpverleners samen met de organisatie 2-Rescue, ondanks de risico's die dit soms voor zijn eigen gezondheid met zich meebrengt.

René maakt actief gebruik van de BuitenBeter-app om problemen in de buurt te melden, zoals gedumpt afval en losse stoeptegels, wat bijdraagt aan een schone en veilige leefomgeving voor iedereen.

Verder organiseert René buurtfeesten om de gemeenschap bij elkaar te brengen. Hij leent regelmatig spullen uit aan buurtbewoners en heeft zelfs een bar in zijn garage gebouwd voor sociale bijeenkomsten. Zijn inspanningen om een gevoel van saamhorigheid te creëren, maken hem een onmisbare schakel in de gemeenschap.
Wandelen met demente ouderen

Ondanks zijn dagelijkse fantoompijn en de nasleep van een ernstig ongeval, blijft René positief en actief. Hij heeft een indrukwekkende fitnessroutine en blijft betrokken bij sociale en sportieve activiteiten, zoals wandelen met demente ouderen. René: “Mijn vader was dement en dat deed ik met hem. Na zijn overlijden in augustus twee jaar geleden, ben ik dat blijven doen.“

Nationale Buurheld van het Jaar verkiezing is een jaarlijks terugkerend initiatief dat in het leven is geroepen door woningverhuurder Heimstaden. Daarnaast wordt de verkiezing dit jaar ondersteund door Buurkracht, een maatschappelijke onderneming die buren met elkaar verbindt en helpt bij het verbeteren, verduurzamen en vergroenen van hun buurt. Het doel is om mensen die klaarstaan voor hun buurtgenoten te waarderen en anderen te inspireren met hun verhalen.

Stemmen en bekendmaking

Iedereen in Nederland kon de afgelopen weken een Buurheld nomineren, ongeacht of ze huurder zijn van Heimstaden. Uit alle inzendingen uit het hele land zijn nu drie finalisten geselecteerd door een jury die bestaat uit Heimstaden, Buurkracht en de winnaar van de Nationale Buurheld-verkiezing van vorig jaar: Tjerkje van der Vaart.

Het publiek kan stemmen op zijn favoriete Buurheld via buurheld.nl tot en met 21 juni 2024. De winnaar wordt op 3 juli 2024 bekendgemaakt en zal als prijs een prachtig buurtfeest ontvangen. Deze verkiezing is een kans om deze bijzondere mensen in het zonnetje te zetten en de gemeenschapszin in Nederland te vieren.