VOLENDAM - Een absolute kraker voltrok zich vrijdagavond in het Kras Stadion. De nummers één en twee uit de tweede periode stonden tegenover elkaar. Volendam moest winnen van NEC om de koppositie in de periode over te nemen. Met een 3-1 overwinning voor eigen publiek deden ze dat ook.

Het elftal van Wim Jonk had de vijf voorgaande duels in de Keuken Kampioen Divisie gewonnen. De thuisploeg noteerde de eerste kans van de wedstrijd na tien minuten voetballen. Nick Doodeman haalde vanaf de rand van de zestien meter uit, maar zijn schuiver ging naast de goal van NEC doelman Matthijs Branderhorst. De thuisploeg kwam op een 1-0 voorsprong na achttien minuten spelen. Een voorzet van Derry John Murkin viel perfect door de Nijmeegse defensie en belandde via aanvoerder Kevin Visser in het net. De aanvoerder toucheerde de bal fraai met z’n hak, waarmee hij de keeper kansloos liet. Nog geen minuut later kreeg de captain opnieuw een levensgrote kans, maar liet deze onbenut. Visser brak door na een prachtige steekbal, maar raakte de bal vervolgens slecht waardoor deze naast het doel zeilde.

Na een klein half uur brak Murkin op snelheid via de rechterkant door. Hij kreeg de bal bij Martijn Kaars, zijn schot werd echter geblokt. De mannen van Jonk pakten door en kwamen op een 2-0 voorsprong op precies een half uur spelen. Smal haalde hard uit vanaf de linkerkant van de zestien meter, zijn schot werd dusdanig aangeraakt door Martijn Kaars dat de keeper hier opnieuw geen antwoord op had. Kaars schaarde zich met zijn goal in een illuster rijtje. Door er vier op rij te scoren staat hij nu tussen: Jack Tuyp, Robert Muhren, Kevin Brands en Melvin Platje. De assist van Smal betekende zijn vijfde van dit seizoen. Toen NEC ongeveer vijf minuten voor rust de bal in de voeten kreeg gespeeld, konden de Volendammers opgelucht ademhalen toen Nordin Bakker de poging van Zian Flemming relatief makkelijk kon oppikken. Met een 2-0 stand zochten de elftallen de kleedkamers op.

In het tweede bedrijf maakte NEC heel snel de aansluitingstreffer, binnen twee minuten had Jellert van Landschoot de bal langs Bakker geschoten. Micky van de Ven kreeg niet veel later een mogelijkheid om de bal binnen te lopen uit een corner. In de chaos van het moment hield keeper Branderhorst het overzicht en kon hij de bal pakken. Jari Vlak kreeg na een uur spelen de bal goed op het hoofd, maar verzuimde er kracht achter te zetten waardoor Branderhorst opnieuw de bal kon pakken. Smal moest vervolgens cruciaal ingrijpen op een poging van de Nijmegenaren. Hij kon net op tijd opruimen voordat Flemming de bal binnen kon lopen namens NEC. Murkin wist twintig minuten voor tijd de marge te verbreden. Een uitstekende voorzet van Doodeman viel voor zijn voeten, maar het enige wat de Engelsman raakte was het zijnet.

De ingevallen Ibrahim El Kadiri liet zich meteen gelden. De debutant had een uitstekende actie in huis en zijn schot werd gevaarlijk doordat het werd aangeraakt. Branderhorst kon zich op tijd herstellen en de bal alsnog pakken. Jonathan Okita kreeg namens NEC de kans om de stand gelijk te trekken, maar kopte naast het doel van Bakker. Het spel golfde op en neer en zo doende ontstond er steeds meer ruimte voor beide ploegen. Francesco Antonucci kreeg vijf minuten voor tijd de bal in de kluts voor zijn voeten, maar schoot hem huizenhoog over. Een vrije trap voor NEC kon gepakt worden door een solide keepende Bakker.

De Volendammers konden in de slotfase de Nijmegenaren net in bedwang houden, Visser gooide zich in een uiterste poging nog voor een poging van Anthony Musaba. Kaars kreeg namens de gastheren nog een kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar opnieuw was daar Branderhorst om dat voor NEC te voorkomen. El Kadiri besliste uiteindelijk voor het sluiten van de markt de wedstrijd. Hij beleefde een heus droomdebuut. Door de overwinning gaan de Volendammers over NEC heen en staan ze bovenaan in de periode. Met wedstrijden tegen FC Eindhoven en MVV hebben de mannen van Jonk de periodetitel in eigen hand.

FC Volendam- NEC 3-1 (2-0)
18. Visser 1 - 0
30. Kaars 2 - 0
47. Van Landschoot 2 - 1
90+3. El Kadiri 3 - 1